Digitale Ontvangers

Welk type ontvanger kan ik het beste kopen?

Wanneer u van plan bent een digitale satelliet ontvanger te kopen is het aan te bevelen om eerst uw wensen op een rijtje te zetten. Om daarna aan de hand van de gevonden informatie uw keuze te kunnen maken. Doordat er steeds meer verschillende ontvangers op de markt komen wordt het kiezen van de ontvanger welke bij u past steeds moeilijker.

Dagprijs Info Via mail  

 

 

1: Wordt de ontvanger op een vaste of draaibare schotel aangesloten?

Omdat niet elke ontvanger geschikt is om op een draaibare schotel te worden aangesloten zult u eerst een keuze moeten maken tussen vast en draaibaar. Vaste schotel: Als u voor een vaste schotel kiest zijn de meeste ontvangers welke momenteel verkocht worden van goede prijs-kwaliteit verhouding. De meeste ontvangers zijn eveneens geschikt om zowel het aanbod van de Astra als dat van de HotBird satelliet te verwerken. Wanneer u geen belangstelling hebt om de Nederlandse omroepen of het Canal+ paket te ontvangen is een ontvanger zonder CAM al voldoende. Als de Nederlandse omroepen wel op uw verlanglijstje staan bent u dit stukje techniek wel nodig, want alleen met behulp van deze CAM en een bijbehorende SmartCard kunnen deze zenders worden ontvangen. Alhoewel Canal Digitaal Nederland zowel het Irdeto als het Seca MediaGuard coderings systeem ondersteund moet een nieuwe ontvanger beschikken over het MediaGuard coderings systeem. Ten behoeve van het Irdeto coderings systeem worden namelijk geen smartcards meer verstrekt. Mits er een smartcard bijgeleverd wordt kunt u nog wel een tweedehands Irdeto ontvanger aanschaffen, maar u moet er dan wel rekening mee houden dat u dan niet in staat bent om alle beschikbare programma’s te ontvangen. Tevens moet u er rekening mee houden dat het Irdeto coderings systeem op niet al te lange termijn eindig gemaakt wordt. Omdat uit ervaring is gebleken dat veel kijkers na verloop van tijd toch meerdere satellieten willen gaan ontvangen, geef ik het advies om ook voor de vaste schotel een ontvanger aan te schaffen welke geschikt is voor ontvangst van meerdere satellieten. Dit om te voorkomen dat er later onnodige kosten gemaakt moeten worden. Draaibare schotel: Als u voor een draaibare opstelling kiest, moet u er wel rekening mee houden dat niet alle digitale ontvangers geschikt zijn voor de ontvangst van een dermate groot aantal radio en televisie kanalen. Ook zijn er veel ontvangers welke de lage uitpaksnelheden (Symbolrates) niet kunnen verwerken. Hier moet u bij de keuze van een ontvanger wel degelijk rekening mee houden. Vooral wanneer u ook de feeds welke op verschillende satellieten te vinden zijn wil gaan ontvangen. Ook voor de multi satelliet ontvangers kunt u kiezen tussen het Irdeto en Seca Mediaguard coderings systeem, welke Canal+ Nederland ondersteund. U dient er echter wel rekening mee houden dat nieuwe diensten van Canal+ in de toekomst niet meer in Irdeto zullen worden aangeboden. Bij aanschaf van een nieuwe satelliet ontvanger moet je er tevens rekening mee houden dat Canal+ geen nieuwe smartcards ten behoeve van Irdeto uitgeeft. Wanneer u dus een ontvanger koopt welke gebruik maakt van dit coderings- systeem dient deze voorzien te zijn van een werkende kaart.

Ontvanger met verwisselbare CAM:

De meeste fabriekanten van satelliet apperatuur brengen momenteel ook al ontvangers in de handel waarbij de CAM verwisseld kan worden. Zodoende is het mogelijk om met een ontvanger meerdere betaal pakketten te ontvangen doordat het coderings gedeelte vervangen kan worden. Deze “Conditional Acess Modules” zijn op dit moment voor de meeste systemen in de handel verkrijgbaar. Deze ontvangers kunnen een uitkomst bieden bij de ontvangst van buitenlandse zenders welke van een ander coderings-systeem gebruik maken. Een bijbehorende SmartCard is dan echter wel noodzakelijk. Multi satellietontvangers analoog/digitaal met postioner en CI: Er is momenteel al een redelijke keuze te maken uit dit soort ontvangers. De meeste van deze ontvangers hebben tevens het voordeel dat er zowel analoge als digitale signalen mee verwerkt kunnen worden. Voorzien van een common interface waardoor de ontvanger geschikt is om er diverse coderings systemen mee te ontvangen is dit de ideaale oplossing wanneer u bijvoorbeeld ook buitenlanse kanalen wil gaan ontvangen welke een ander dan het in Nederland gebruikte (Irdeto/Mediaguard) coderings systeem toepassen. Het is dan wel aan te bevelen om u er eerst van op de hoogte te laten brengen of de benodigde common interface modules los verkrijgbaar zijn, omdat deze voor bepaalde systemen momenteel beperkt leverbaar zijn. Voordelen van analoge en digitale ontvangst in een ontvanger: Omdat er een aantal zenders zijn welke analoog wel ongecodeerd te ontvangen zijn, maar digitaal alleen gecodeerd worden aangeboden, kan dit ook van invloed zijn op uw keuze.

Digitale ontvanger met “Open TV”

ondersteuning: In Duitsland zijn er een aantal omroepen welke met dit systeem werken. “Open TV” is een soort veredelde TeleText waardoor u heel veel aanvullende informatie op kunt vragen. U kunt bijvoorbeeld elk moment beschikken over de actueele informatie over de weersgesteldheid door middel van een satellietfoto. Ook kunt u hiermee bepaalde spelletjes downloaden naar uw ontvanger. “Open TV” wordt aangeboden door “ZDF”; “ARD”; “RTL-World” en “FUN”.

Ontvanger met ingebouwde harde schijf:

Wanneer u ook over een hele luxe uitvoering wil beschikken is er ook nog de mogelijkheid om een ontvanger aan te schaffen met ingebouwde harde schijf, zodat je ook de mogelijkheid hebt om er programma’s mee op te nemen. Van dit type zijn er echter wel twee uitvoeringen. De eerste uitvoeringen van dit type ontvangers beschikken niet over een twin- ontvanger waardoor je bij dit type ontvanger allen het programma op kunt nemen waarnaar gekeken wordt. Op dit moment zijn er al verschillende twin-ontvangers verkrijgbaar. De duur van de opname is afhankelijk van de geplaatste harde schijf, en van de kwaliteit waarin het ontvangen signaal uitgezonden wordt. Met de meeste ontvangers kan ruim 12 uur kijkplezier opgeslagen worden. Tevens kunt met behulp van dit type ontvanger een programma op een later tijdstip dan het wordt uitgezonden bekeken worden.